Exposities Zorg en Welzijn

Van wie en voor wie

  • Van Wie: Wijkmuseum Soesterkwartier, in nauwe samenwerking met Het Rode Kruis, afdeling Amersfoort.
  • Voor wie: De hele wijk.

Wat

Een serie tentoonstellingen over zorg en welzijn in de wijk, waarbij ontmoeting met diverse doelgroepen centraal staat. De wijk kent een lange traditie van samenredzaamheid. Het wijkmuseum wil dit graag van generatie op generatie overdragen.

Het Wijkmuseum Soesterkwartier brengt de geschiedenis van de wijk tot leven, middels thematische exposities. De wijk kenmerkt zich als relatief arme arbeiderswijk, waar de mensen (soms tegen wil en dank) op elkaar zijn aangewezen. De wijk kent een lange traditie van samen-redzaamheid. Het wijkmuseum wil dit graag van generatie op generatie overdragen.

Voor 2017 is een serie tentoonstellingen over de “Gezondheidszorg Toen en Nu”. Dat bestrijkt het hele jaar, van geboorte tot uitvaart.

Aan deze exposities zijn andere activiteiten gekoppeld, zoals een rampenoefening en lezingen door deskundigen, bijvoorbeeld door (oud-) deskundigen.

Waar

Wijkmuseum, St. Bonifaciusstraat 61

Waarom

  • Minder eenzaamheid: Er is een groeiende groep van (met name seniore) wijkbewoners dat kampt met eenzaamheid. Bij ons om de hoek, in De Puntenburg, wonen veel van deze doelgroep. Wij willen met deze exposities hen maandelijkse een goede reden geven om er even tussenuit te gaan, met steeds weer een nieuwe aansprekende expositie. Vaak lopen buurtbewoners gewoon even naar binnen voor een praatje, of een bakje koffie.
  • Bevorderen Wij(k)-gevoel: Het wijkmuseum is uniek in Nederland. Als wijkmuseum kunnen wij als geen ander bijdragen aan de identiteit van “ons Soesterkwartier”.
  • Continueren van voorzieningen en ontmoetingsplekken: Door deze activiteit brengen we leven in de brouwerij,en gebruiken we onze mooie expositie- en ontmoetingsruimte voor datgene waar het voor bedoeld is: Voor mensen uit de wijk.
  • Bevorderen van communicatie en informatie van de wijk: Middels deze exposities willen wij bij een groeiende groep van mensen die afhankelijk is van een goede gezondheidszorg, bewust maken van hoe onze voorouders in de wijk hiermee kampten en eigentijdse oplossingen vonden.

Wanneer

2017

Status van dit project: Afgerond

Meer informatie:


Terug naar Eigenwijkse Projecten


voorblad1-linkeconomischekaart1-link