Veilig en sociaal Oud en Nieuw

Van wie en voor wie

  • Van wie: Esther van Zetten, in nauwe samenwerking met jongeren uit de wijk, gemeente Amersfoort, Indebuurt033
  • Voor wie: Alle bewoners van de wijk

Wat

Oud en Nieuw is een feest van verbinding en saamhorigheid. Het wordt in het Soesterkwartier vanouds uitbundig gevierd. Het is een jaarlijks hoogtepunt, waarbij buurten elkaar op straat ontmoeten. En voor een groot deel van de wijk is het meer dan dat: Het is een lange traditie om er een groots wijkfeest van te maken.

Twee onderwerpen komen elk jaar onder de aandacht, waarmee Oud en Nieuw gedurende een lange periode jaarlijks veel voeding voor het gesprek van de dag biedt. Deze onderwerpen zijn: Veiligheid en Sociaal.

Het wordt een Hollands muziekfeest met een DJ en afwisselende optredens van Hollandse Hitartiesten en optredens van rappende jeugd uit de wijk. Rondom het feest zijn allerlei hapjes en drankjes te koop, zeer Hollands (poffertjes). Tien jongeren helpt mee om dit feest tot een succes te maken. We hebben met hen al een heel jaar een fantastische relatie opgebouwd. Het organiseren van dit feest ervaren zij als een hoogtepunt.

Het gaat in dit project niet alleen om de nacht zelf. Natuurlijk is dat het moment dat iedereen zich nog vele jaren zal herinneren. Het gaat ons ook over een maand voorpret en een maand napret, waarbij de thema’s Veiligheid en Sociaal centraal staan. Juist door het project zo breed aan te pakken, maken we dit jaar de viering voor een ieder echt een feest om op terug te kijken.

Waar

Wagenwerkplaats

Waarom

  • Sociaal: Verbinding en saamhorigheid is ons grootste doel. Wat voor de één een feest is, ervaart de ander als overlast. Juist daarom gaan we het gesprek aan met omwonenden. We luisteren naar elkaar, en proberen in gezamenlijkheid tot oplossingen te komen. Alleen al het oog en oor hebben voor elkaar zal volgens ons het verschil maken.
  • Veiligheid: Dit feest vraagt ook om gedragsverandering, met name op gebied van veiligheid. Hoe ga je veilig om met je vuurwerk, wat zijn de risico’s? Samen met de wijkagent gaan we de scholen langs met voorlichting. We zetten ons mediakanaal (Hulpdiensten SK) in voor discussie en voorlichting. Ook de wijkwebsite en EVA weten we te vinden.

Wanneer

December 2018 – januari 2019

Status van dit project: Afgerond

Meer informatie:


Terug naar Eigenwijkse Projecten


voorblad1-linkeconomischekaart1-link