Familie natuurzaterdagen Wagenspeelplaats

Van wie en voor wie

 • Van wie: Fabian Bröckelmann en Guido van Beek
 • Voor wie: Kinderen van de wijk in de basisschool leeftijd

Wat

De familie natuur zaterdagen op de natuurspeelplaats wagenwerkplaats naast circusschool en Verkeerstuin. Door 5x per jaar op een zaterdag een speel en doe dag te organiseren en begeleiden voor kinderen en ouders die weinig ervaring hebben met natuur en buitenspelen, wordt dit een opstapje voor ouders en kinderen voor meer natuurbeleving en wordt de wagenspeelplaats ontwikkeld en behouden voor meer kinderen in de wijk. De dagen zijn van 10:00 tot 16:30 en worden in samenspraak met de deelnemende ouders en kinderen ingevuld.

Een familie-natuur-zaterdag op de Wagenspeelplaats zou als volgt uit kunnen zien:

 • Om 10 uur zijn de eerste mensen aanwezig. We beginnen met ‘de klus van de dag’, bij de waterloop naar de vijver moet het cement vernieuwd worden.
 • Om 11 uur komen er nog mensen bij. Sommigen schuiven enthousiast aan bij de klus, sommige kinderen hebben daar geen zin in en zijn snel spelend verdwenen. Om 11:30 uur starten we naast de klus een activiteit: we bouwen een waterfilter. Sommige kinderen schuiven gelijk aan, sommige kijken eerst even wat hier gebeurt en vragen dan of ze ook mee mogen doen.
 • 12:30 uur lunch. De echte bikkels vinden dat ze nu nog geen pauze verdient hebben maar schuiven uiteindelijk wel aan. De begonnen waterfilters worden bewonderd.
 • 15:30 uur. De grote klus is gelukkig af en wat kleinere onderhoudswerkzaamheden zijn nog aan de gang. Er wordt hout gehakt en brood deeg gekneed. Bij de wedstrijd ‘vuurtje stoken zonder aansteker’ halen de kinderen onverwacht de overwinning.
 • 16:30 uur. Het stokbrood is hier en daar verbrand, maar de stemming is goed. De kinderen hebben nieuwe vrienden gemaakt en ook de volwassenen zijn verrast dat ze de ander uit de wijk nog niet eerder zijn tegengekomen en spreken met hun kinderen volgende week af op de Wagenspeelplaats. We kijken welke waterfilter het schoonste water geproduceerd heeft en de kinderen leggen aan hun ouders uit hoe de filter werkt.
 • 17:00 uur. Officieel is de dag familie-natuur-dag beëindigd en is alles opgeruimd, maar sommige kinderen en ouders blijven nog even hangen.

Waar

Natuurspeelplaats Wagenwerkplaats

Waarom

Met de familie natuur dagen willen we bereiken dat ouders makkelijker met hun kinderen gaan spelen in de natuur en dat de wagenspeelplaats een robuuste, levendige en veilige speelplaats is voor de gehele wijk.

Met de activiteiten die we in de jaren 2016, 2017 en 2018 op de Wagenwerkplaats georganiseerd hebben is deze plek ontwikkeld en onder de aandacht gebracht bij kinderen en ouders uit het Soesterkwartier. Er is een ontwikkeling in gang gezet waarbij deze natuurspeelplek steeds meer bezoekers en de speelwaarde ook bij de gemeente Amersfoort steeds duidelijker is. Zo is de speelplek bijvoorbeeld opgenomen als een onderdeel van de nieuwe speelplekkenkaart van de wijk en zijn er buurtinitiatieven ontstaan om een vergelijkbare plek te ontwikkelen zoals voor Buurtje 83 en bij de Jordanus Hoornstraat. Hoe mooi zou het zijn als dit op nog meer plekken in de wijk zou gebeuren.

Wanneer

 1. dag 1 zaterdag 16 maart 2019 “De moestuin”
 2. dag 2 zaterdag 18 mei 2019 “De waterbaan”
 3. dag 3 zaterdag 15 juni 2019 “Het hoogste punt”
 4. dag 4 zaterdag 17 augustus 2019 “Op pad”
 5. dag 5 zaterdag 21 september 2019 “Het oogstfeest”

Status van dit project: In uitvoering

Meer informatie:


Terug naar Eigenwijkse Projecten


voorblad1-linkeconomischekaart1-link