Zomerse speelstraatfeesten in het Soesterkwartier in Coronatijd

Van wie en voor wie

  • Van wie: Alex van der Woerd
  • Voor wie: Kinderen in het Soesterkwartier

Wat

DDit project is een Soesterkwartierse uitwerking van de Vakantiestraat 2020, een idee voor de vakantie 2020 in Coronatijd. Meer ruimte voor: 
• Bewegen. We zijn samen, maar houden afstand. Door de straat anders in te richten (en minder auto’s in de straat), hebben we meer ruimte.  
• Spelen: Er ontstaat ruimte voor sport en spel.  
• Ontmoeten: Op afstand weer een goed gesprek met de buren, vanuit je eigen ligstoel. 
• Relaxen: Tijd voor een goed boek, in de zon, terwijl de kinderen ongehinderd spelen. Of genieten van muziek of lokaal eten.  
 
Komende zomervakantie blijven veel gezinnen uit het Soesterkwartier noodgedwongen thuis. Gezinnen uit alle delen van de wijk hebben hun vakantiebestemmingen moeten afzeggen. Waar vorige jaren de camping enkele weken het speeldomein van veel kinderen was, zullen zij zich dit jaar vooral vermaken in eigen straat en buurt, 6 weken lang. Geen nood, daar kun je ook heel fijn recreëren en spelen.

In Coronatijd willen we in de straten rekening houden met de anderhalve meter maatschappij. Dat vraagt om ruimte. Samen genieten van de openbare ruimte in eigen straat. Maar niet zonder meer. In dit domein domineren immers de auto’s van de hele straat en buurt, die ook thuis blijven.

Daar willen we wat aan gaan doen. In samenspraak met straat-afgevaardigden bieden we de mogelijkheid om de auto enkele dagen buiten de wijk te parkeren. We veranderen de straat zo in een zomerse speelstraat, waar buurtbewoners samen verbindende activiteiten ondernemen, en vooral waar kinderen veilig en onbekommerd kunnen spelen.

Na oriënterend onderzoek met de community manager van de Wagenwerkplaats (Gideon Hofland) zien wij voldoende gelegenheid op de Wagenwerkplaats om straatbewoners hun auto’s gedurende de activiteiten hier te kunnen parkeren. Het aantal dat hier ter sprake kwam, was dat er minimaal 80 auto’s uit de wijk hier terecht komen. Een klein voorbehoud wordt gemaakt voor de mogelijkheid dat er een rommelmarkt op de Wagenwerplaats gaat plaats vinden. Op deze datum zullen er binnen dit project daarom geen activiteiten worden ondernomen.

Gedurende deze dagen organiseren de bewoners in de deelnemende straten diverse activiteiten, zoals barbecues, oud-hollandse spelen en diverse activiteiten voor kinderen (springkussens, watergevechten, goochelshows etc.) Met andere woorden: Het camping animatieteam komt naar u toe deze zomer! 

Waar

  • 10 straten in het Soesterkwartier

Waarom

Ieder mens heeft ontspanning nodig, om de dagelijkse sleur te doorbreken. Daarvoor is de vakantie ook uitgevonden. Bij gebrek aan mogelijkheden om de vakantie buiten de deur te vieren, is het belangrijk dat er voldoende activiteiten in eigen buurt zullen zijn tijdens komende bijzondere zomervakantie. Een vakantie in eigen straat zal de saamhorigheid verhogen.

We hopen dat mede door deze activiteit veel mensen uit het Soesterkwartier de straat, de buurt meer gaat waarderen, en dat er vele warme burencontacten ontstaan.

Daarnaast wordt de parkeerdruk in de wijk steeds hoger. Het lijkt wel of er steeds meer auto’s de wijk als thuisbasis vinden. Met name verschijnen er steeds meer geparkeerde bedrijfswagens in het straatbeeld. Een vooroorlogse wijk is hierop helemaal niet gemaakt. Eigenlijk is iedereen de dupe van deze maatschappelijke trend. Onderlinge verhoudingen tussen buren koelen af doordat er concurrentie ontstaat over het gebruik van schaarse plekjes. Maar ook kinderen: zij zijn immers grootverbruikers van de alsmaar schaarser wordende openbare ruimte. Dankzij dit project hopen we dat de schaduwkant van deze schijnbaar noodzakelijke trend extra onder de aandacht komt. In onze publiciteit wijzen we met een luchtige knipoog op dit fenomeen. De wijk is van iedereen toch? En minder auto’s is ook nog eens goed voor het milieu.

Wanneer

Zomervakantie 2020

Status van dit project: Afgerond

Meer informatie:

  • Niet beschikbaar

Terug naar Eigenwijkse Projecten


voorblad1-linkeconomischekaart1-link