Het Soesterkwartier brengt verlichting

Van wie en voor wie

  • Van wie: Samenwerkende bewoners
  • Voor wie: Bewoners Soesterkwartier

Wat

In deze gekke corona tijden is het soms lastig om verbinding met elkaar te vinden en te houden. Veel ouderen zijn al lange tijd eenzaam, zorgmedewerkers in de wijk werken zich een slag in de rondte, winkeliers houden met moeite hun hoofd boven water: de hele wereld is onderhevig aan verandering.  

Als je aan kerst denkt, dan denk je ook meteen aan samen zijn. Iets wat op dit moment niet meer vanzelfsprekend is. Aan deze behoefte willen we graag tegemoetkomen.  

Wij zijn een groep wijkbewoners uit het Soesterkwartier, en willen in deze donkere tijden ons steentje bijdragen aan het brengen van verlichting voor de wijk. We zijn daartoe in gesprek gegaan met sociale partijen die actief zijn in het Hart van de wijk (rondom de Emmaüskerk aan de Noordewierweg) en met de WAS winkeliersvereniging (waarvan de leden ook op de Noordewierweg ondernemen). Met elkaar hebben we een plan geformuleerd waarin iedereen gekend is, en waar uiteindelijk de hele wijk profijt van heeft.

Ons plan is om een grote kerstboom voor de Emmauskerk neer te zetten (van 12 tot 28 december 2020). Deze plek is bewust gekozen doordat dit een centrale plek is in het Soesterkwartier. Een boom in het hart van het Soesterkwartier brengt – letterlijk en figuurlijk – verlichting in de wijk. Een moment waar je elkaar ziet, je waardering uit kan spreken aan een ander, iemand een hart onder de riem kan steken en dat allemaal in de mooiste wijk van Amersfoort.

Het voordeel van een kerstboom in de buitenruimte is dat het uitnodigt tot kleinschalige ontmoetingen in de wijk, die ook veilig zijn. We hoeven immers niet naar binnen, waar terechte beperkingen gelden. Zowel de sociale partijen rondom het Hart, de WAS Winkeliersvereniging als wij zullen hier activiteiten ontplooien die passen binnen de maatregelen die van kracht zijn.

  1. Wat de sociale partijen van het Hart betreft: De boom biedt aanleiding tot het geven van aandacht aan elkaar. Het beeld dat zij hierbij hanteren is de Joris Kerstboom, naar analogie van het televisie programma “Joris’ Kerstboom”, met de vraag: ‘wie zet jij in het licht?’, of: ‘wie mis jij?’. Hierbij de intentie om dat te omlijsten met muziek, een koortje of een bandje, vuurkorfje of chocomel. Dit alles natuurlijk binnen de maatregelen die dan van kracht zijn.
  2. Wat de winkeliersvereniging betreft, zijn er (nog) geen concrete activiteiten ontwikkeld. Wat hen wel motiveert tot deelname is dat vanwege de Coronamaatregelen dit jaar de jaarlijkse zomerbraderie volledig in het water is gevallen. Dit feest van saamhorigheid en verbinding kon niet doorgaan. Het plan met de kerstboom motiveert hen om passende activiteiten te (laten) organiseren die de gezelligheid binnen de wijk tot doel hebben.  
  3. Wat ons als initiatiefgroep betreft: op zaterdagmiddag 12 december 2020 willen we tussen 16.30 en 18.30 uur wat gezelligheid creëren rondom de Emmauskerk/de boom. We denken aan een sfeervol aangekleed plein, wellicht met vuurkorven, een kraam waar vandaan chocolademelk met slagroom, erwtensoep en kerstkransjes uitgedeeld worden. Er is een kerstman aanwezig, en een kerstkoor van 6 tot 8 personen dat bekende kerstliedjes zingt. Om 17.00 uur zetten we op een centraal moment de verlichting van de boom aan, welke de rest van de kerstperiode aan zal blijven.

Hart onder de riem  – Ook zullen er formulieren liggen waar men een mooie wens, een opbeurende boodschap, of misschien wel excuses op kan schrijven. Wij zoeken de 5 mooiste verhalen uit en hier willen we graag iets bijzonders mee doen. Het koortje zal in de weken voor kerst, bij die mensen thuis aan de voordeur 2 á 3 kerstliederen zingen (in het donker en onaangekondigd) en een kerstcadeautje overhandigen.  

Waar

  • De democratielessen vinden plaats onder lestijd op de scholen
  • In de periode november-juni komt de Kinderwijkraad wekelijks buiten schooltijd (donderdagmiddagen) bij elkaar in De Reset

Waarom

  1. (vanuit de sociale partijen vanuit het “Hart”) : Echte aandacht voor elkaar, bewoners voelen zich gehoord in hun eigen verhaal, hun persoonlijke uitdagingen, ook in deze verwarrende tijd van Corona.  
  2. (vanuit de winkeliers) : Een prettige beleving van de wijk, waarin we omzien naar elkaar en met elkaar de gezelligheid ervaren rondom de verlichting in een (letterlijk en figuurlijk) donkere tijd
  3. (vanuit aanvragers/initiatief nemende groep) Een vrolijke middag in de wijk, met als doel mensen te verbinden en gezinnen/alleenstaanden verlichting te bieden in donkere tijden. Verbinding met andere buurtinitiatieven, die (nu al) aan haken op dit idee (zie 1 en 2) voor meer activiteit in deze periode dan alleen op 12 december. Aandacht voor voorgedragen personen die een hart onder de riem verdienen.

Wanneer

EInde 2020

Status van dit project: Afgerond

Meer informatie:


Terug naar Eigenwijkse Projecten


voorblad1-linkeconomischekaart1-link