Wijkinformatie

De wijk Soesterkwartier heeft ruim 12000 inwoners en ruim 5000 woningen. Beweeg met de muis over de kaart om te zien hoe dit is verdeeld over 8 buurten.

Soesterkwartier ontwikkelde zich voornamelijk in de jaren ‘20 en ‘30 van de 20ste eeuw. De wijk staat bekend als een gezellige arbeiderswijk, die een beetje apart staat van de rest van Amersfoort. Het is een saamhorige en volkse wijk met vele generaties en een sterke wijkbeleving. Bewoners zetten zich ook graag in voor hun buurt.

We definiëren de wijk als postcodegebied 3812, waartoe ook bedrijventerrein De Isselt, de Wagenwerkplaats en het Eemplein behoren. Ook het gebied Birkhoven-Bokkeduinen (sportpark, seniorencomplex) betrekken we in dit plan vanwege de geografische ligging.

De wijk kent meerdere kanten. De Rivierenbuurt is een groene tuinwijk voor de middenklasse. Veel mensen die in de Bloemen- en Bomenbuurt een woning huren, hebben economisch meer uitdagingen.

Voor meer informatie over het Soesterkwartier, verwijzen we naar:

  • Gebiedsscan Amersfoort: een document van socioloog Hans van Ewijk, die in 2015 een portret van alle wijken in Amersfoort heeft geschetst. Voor een samenvatting voor het Soesterkwartier klik hier, voor het gehele rapport (150 pagina’s) klik hier.
  • De beleving van de wijk: Wat er allemaal speelt en verbeterd kan worden, en hoe de mensen de wijk beoordelen. Klik hier.
  • Getalsmatige informatie over de wijk, in vergelijking met het gemiddelde van Amersfoort, Klik hier.

voorblad1-linkeconomischekaart1-link